Războiul comercial SUA-UE. Cine are cel mai mult de pierdut și care sunt soluțiile posibile

Începând cu 2 aprilie, odată cu declararea de către Donald Trump a „Zilei Eliberării”, relațiile comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană au intrat într-o zonă de incertitudine, semănând cu un nou război economic între cele două puteri mondiale. Inițial concentrat pe China, Mexic și Canada, conflictul economic a început să capete accente internaționale, inclusiv pentru Europa. Războiul comercial început de administrația Trump a impus tarife importante pe oțel și aluminiu, iar acum sunt în vizor mașinile din Uniunea Europeană.

Trump. Foto: Afp.
Trump. Foto: Afp.

În fața acestei provocări, liderii europeni s-au pregătit să răspundă „cu aceeași monedă”, iar un posibil război economic este deja în discuție. De la economiști la politologi, mulți analizează ce impact vor avea aceste măsuri asupra economiilor celor două entități și cine va avea cel mai mult de pierdut, scriu cei de la Adevărul.

Pierderile sunt reciproce. Ce spun experții

Raluca Moldovan, politolog la Universitatea Babeș-Bolyai, consideră că nu există un „câștigător” într-un război comercial între SUA și Uniunea Europeană. „Ca în orice război, fie el economic sau militar, nu există o victorie clară”, spune Moldovan. Conform analizei sale, un război comercial doar va adânci crizele economice deja existente. Pandemia de COVID-19 și criza energetică au avut un impact major asupra economiilor globale, iar un război comercial ar putea reaprinde fricile consumatorilor și ale investitorilor, creând incertitudine și sporind riscurile economice. De asemenea, o astfel de politică nu face decât să amplifice inflația, iar pentru economiile deja presate, acest lucru ar putea fi fatal.

În opinia economistului Liviu Deceanu, războiul comercial nu ar afecta doar economiile din SUA și UE, ci ar duce și la o fragmentare a piețelor financiare, cu efecte negative asupra stabilității economice internaționale. Deceanu adaugă că această instabilitate ar încuraja protecționismul, un fenomen deja destul de adânc în rădăcinile economiilor mondiale.

Răspunsurile politice și economice

În fața acestor provocări, Uniunea Europeană are la dispoziție un mecanism de ripostă numit „anti-coerciție”, care i-ar permite să impună sancțiuni și tarife vamale asupra produselor americane. Acest instrument a fost deja folosit în alte cazuri, iar aplicația sa ar putea afecta direct mari companii din domeniul financiar și tehnologic din Statele Unite. Conform Ralucăi Moldovan, aceasta ar putea deveni o „armă” în războiul economic, prin care Uniunea Europeană ar putea să lovească exact acele industrii care sprijină economia americană: băncile de pe Wall Street și gigantii tech din Silicon Valley.

Totuși, așa cum subliniază fostul bancher Radu Georgescu, măsurile retaliatorii ar putea să aibă un impact grav asupra economiei globale. „Dacă SUA și UE se blochează reciproc în comerț, am putea asista la o deraiere economică mult mai largă”, spune Georgescu, indicând faptul că o astfel de escaladare ar putea afecta piețele financiare din întreaga lume, inclusiv la nivelul investitorilor din Asia și America Latină.

Lecția unui CEO

În aceste condiții, soluțiile de a ieși dintr-un astfel de impas nu sunt simple. Expertul în negocieri, Mihai Ivanov, sugerează că cel mai bun lucru pe care l-ar face un CEO într-o situație similară ar fi să pună un accent mare pe dialog și compromis. „În business, negocierea nu înseamnă doar a impune voința ta, ci a găsi un teren comun. Un CEO ar înțelege rapid că atât SUA, cât și UE au nevoie să mențină relații economice strânse, iar soluția ar fi să se ajungă la un acord care să minimizeze pagubele și să garanteze stabilitatea piețelor”, spune Ivanov, citat de Adevărul.

Chiar și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus că Europa este „deschisă la negocieri” și ar dori să evite escaladarea conflictului. Cu toate acestea, la nivelul pieței interne și al reglementărilor comerciale, Uniunea Europeană are un avantaj: stabilitatea și predictibilitatea pe care le oferă legislația europeană, o componentă care poate atrage investitorii și asigura o concurență echitabilă.

Către un război sau o reconciliere?

Un război comercial între SUA și Uniunea Europeană ar adânci incertitudinea economică și ar afecta grav ambele economii. Deși există riscuri de escaladare, soluțiile diplomatice și economice ar putea preveni un conflict total. Într-o eră în care relațiile economice transatlantice sunt esențiale, un compromis este probabil soluția cea mai înțeleaptă. Așa cum sugerează experții, singura „armă” eficientă în acest război comercial este negocierile, iar speranța este ca dialogul să primeze în fața măsurilor punitive.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
somn (1) jpg
banner marmureanu ceausescu jpg
Leopard nebulos, foto Shutterestock  jpg
tren modernizat pnrr circulatie aprilie 2025 e1744786443804 webp
Ce se întâmplă în creierul tău la o zi după ce ai urcat scările, foto Shutterstock jpg
Țări care și au schimbat denumirea de a lungul istoriei, foto Shutterstock jpg
Meghan Markle  Profimedia jpg
gastrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net